Elke maand verhuizen

Ik vond één keer per jaar verhuizen al veel: na 2 keer had ik het eigenlijk al gehad, nog even los van de bergen met geld die ’t kost. Maar in Europa lusten ze d’r wel pap van: ze verhuizen het liefst elke maand “eventjes”.

Elke maand opnieuw verhuist het Europees Parlement namelijk naar Straatsburg voor ‘Plenair Overleg’. Een concept wat in 1958 is bedacht om te laten zien dat Duitsland en Frankrijk eindelijk vriendjes waren en niet langer wilden touwtrekken om Elzas – de bilangualiteit die daaruit voortkwam kon bovendien mooi als symbool voor Europa dienen.

Jammer is alleen dat die symbolische verhuizing elke maand weer zo’n bom duiten moet kosten: 200 miljoen euro is er jaarlijks mee gemoeid. Gelukkig zijn er ook mensen die hun verstand erbij houden en beseffen dat 17 miljoen euro per maand wel een heleboel geld is voor zo’n mager-symbolische aangelegenheid, die ook nog eens vele praktische nadelen kent.

De Zweedse Europarlementariër Cecilia Malmström is daarom een initiatief begonnen om de Europese burger te onderwijzen over deze onzinpraktijken en verzamelt handtekeningen om de geldverspilling een halt toe te roepen. Helaas symbolisch, want slechts de Europese grondwet waar we vorig jaar met z’n allen “Nee” tegen hebben gezegd, had de Europese Commissie gedwongen er bij 1 miljoen handtekeningen een agendapunt van te maken. Die club maakt zich er nu makkelijk vanaf met de mededeling dat dit een zaak van de lidstaten is – en daar heeft Frankrijk “wegens economische belangen” geen zin in.

Een beetje kinderachtig van Frankrijk, om heel Europa jaarlijks 200 miljoen te laten ophoesten om ter plaatse de broek op te kunnen houden. Ze hebben tenslotte ook de Raad van Europa en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens nog, toch?

De oneseat-campagne van Cecilia heeft in ieder geval de magische grens van 1 miljoen handtekeningen bereikt en biedt de petitie nu dus maar symbolisch aan. Had u al een krabbeltje gezet?

Categories: